четвер, 15 вересня 2016 р.

15 цікавих фактів про Google

Ларі Пейдж (Larry Page) і Сергій Брін (Sergey Brin), тоді ще 24-річні студенти Стенфордського університету, зареєстрували доменне ім’я «google.com» 15 вересня 1997 року. Саме слово «google» виникло, за словами їх творців, коли один з друзів неправильно записав математичний термін «googol» (гугол).
«Вже в той час ми розуміли важливість пошуку в інтернеті і значимість постійного вдосконалення пошукового движка, тоді як наші конкуренти мало працювали в цьому напрямку», - сказав пан Брін.
Google - дещо спотворене написання слова googol (гугол), придумане Мілтон Сіроттою, племінником американського математика Едварда Кайзера, для позначення числа, що складається з одиниці і ста нулів.
Деякі вважають, що творцям цієї компанії вимушено довелося назвати її саме так, тому що в першому чеку від інвесторів було вказано назву компанії як Google Inc.
Сама компанія Google Inc була заснована 4 вересня 1998, офіс розташовувався в місті Менло-Парк, Каліфорнія, США.
В даний час зареєстрована як Google Inc, станом на 2008 рік штаб-квартира розташовується в Маунтін-В’ю (Каліфорнія). Серед її інвесторів значаться Kleiner Perkins Caufield & Byers і Sequoia Capital.
Цікаві факти про пошуковик:
1. Брат Ларрі Пейджа - Карл - в 90-х роках допомагав запуску компанії Egroups, яку у 2000 році за півмільярда доларів купила Yahoo. Навіть якби не сталося Google, Ларрі Пейдж, швидше за все, працював би в інтернет-індустрії разом зі своїм братом.
2. Ларрі Пейдж і Сергій Брін вважали, що результати практичного застосування PageRank послужать основою для їх докторської дисертації. До початку 1997 року Пейдж розробив примітивну пошукову систему під назвою BackRub, для обробки посилань на веб-сторінки.
3. Ларрі Пейдж і Сергій Брін готові були фактично продати розроблену пошукову систему за $ 1 млн в 1997 році. Вони поїхали до Силіконової долини, щоб спробувати продати свою розробку, і звернулися в Yahoo, але отримали відмову - там не потрібна була ні технологія Google, ні ліцензія на право її використання. Yahoo молоді вчені вважали головним потенційним покупцем (її ключовим елементом були тематичні каталоги, редаговані вручну). У 2002 вже Yahoo хотіла придбати Google - за $ 3 млрд., але теж отримала відмову.
4. За рік на Google.com з'являється близько 1000 «дудлів» - малюнків, присвячених якій-небудь темі, вбудованих в логотип компанії. Перший «дудл» повідомляв, що засновники компанії виїхали на фестиваль і не зможуть оперативно реагувати на технічні проблеми.
5. Google купує в середньому 1 компанію на місяць, починаючи з 2010 року.
6. Коли штат компанії становив усього 40 осіб, вони вже найняли шеф-кухаря.
7. Gmail можна використовувати на 50 мовах.
8. Близько 1000 співробітників Google стали мільйонерами в 2004 році, коли компанія вийшла на IPO. Однією з тих щасливчиків стала масажистка, яка працювала там в 1999 році.
9. Кнопка «Мені пощастить» обходиться Google в $ 100 млн щороку через недоотримання рекламних грошей.
10. Засновникам Google Сергій Брін і Ларрі Пейджу належить тільки 16% акцій компанії. Ці 16 % забезпечують їм сукупний стан в $ 46 млрд.
11. Компанія могла б називатися Googol, якби на чеку чи не переплутали написання, перетворивши пошуковик в Google.
12. Назва Google - це математичний термін "гугол" (googol), який позначає число, виражене одиницею з 100 нулями .
13. В кожному офісі Google є елементи національного колориту (наприклад, у Москві це зображення Баби-яги, казковий камінь у розвилки і декоративні мухомори).
14. Якщо порахувати, скільки користувачі дивляться відео на YouTube в місяць, вийде 450 тисяч років.
15. Служба Gmail була запущена в День Сміху 1 квітня 2004

Немає коментарів:

Дописати коментар